zaterdag 12 maart 2016

Nieuwe Uilenburgerstraat bouwrijp

De meeste mensen weten het al: de omgeving rond het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg heeft een naam gekregen: het Joods Cultureel Kwartier. 
In deze omgeving wil de Stichting Villa Mazzelsteijn een plek vinden waar het goed toeven is bij het ouder worden. We hebben een heel relevante plek op het oog: de Nieuwe Uilenburgestraat 59, direct naast de Uilenburgsjoel. Deze sjoel is recent opgeknapt en is beroemd om haar fraaie akoestiek. Er vinden regelmatig concerten en bijeenkomsten plaats met een joods karakter en een aantal instellingen zoals KunstEnIsrael is er gevestigd.

De Nieuwe Uilenburgerstraat is een zijstraat van de Jodenbreestraat waar de Snoge op uitkomt met haar kaarslichtconcerten en de eeuwenoude Ets Chaimbibliotheek. Tegenover de Snoge staat het Joods Historisch Museum waar men zich dagelijks tussen de kunst- en cultuurschatten kan begeven, een kosher broodje kan eten, kan studeren in het mediacentrum en kan rondscharrelen in de uitgebreide boekshop van het JHM. Deze belangrijke plekken in Joods Nederland zijn op loopafstand bereikbaar vanaf de Nieuwe Uilenburgerstraat en daarom noemen wij deze plek uiterst relevant voor de doelgroep. In de Uilenburgestraat zelf bevindt zich het muziekcentrum Splendor met vrijwel dagelijks uitvoeringen en workshops. Een geweldige lokatie dus voor de cultureel bewogen joodse 55-plusser.

Villa Mazzelsteijn is in gesprek met de verantwoordelijke projectmanager van de Gemeente Amsterdam over deze lokatie en kan melden dat de kavel bouwrijp is gemaakt. Het restant van de voormalige Rosenthalschool, de conciergewoning, blijft staan als een monument voor het vooroorlogse joodse hart van Amsterdam dat zich hier bevond. Deze conciergewoning kan worden opgenomen in het projectplan. Daarnaast blijven enkele karakteristieke panden staan, zoals de gevel uit de jaren dertig aan de straatzijde.

Ons inziens is deze kavel bij uitstek geschikt voor ouderenhuisvesting in combinatie met een zorgcentrum, of een intergenerationeel project met een 'magic mix' van jong en oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten