maandag 13 mei 2019

Joodse ouderen terug naar Uilenburg

Direct naast de Uilenburgersjoel ligt een gemeenteterrein dat binnenkort in de verkoop gaat.

De Uilenburgersjoel is in 2015 prachtig gerestaureerd tot een joods cultureel, sociaal en religieus centrum. Tevens is het een officiële trouwlokatie.

Villa Mazzelsteijn pleit al jaren voor de terugkeer van joodse ouderen naar deze bij uitstek joodse buurt. Voor de oorlog woonden hier vrijwel uitsluitend joden. Bijna geen van hen overleefde de vervolging. De school voor arme joodse kinderen, de Sophie Rosenthalschool werd gesloopt. Wel is de onderwijzerswoning van de Rosenthalschool bewaard gebleven en is bestempeld tot joods cultureel erfgoed en de monumentenstatus heeft. Deze woning van twee bouwlagen kan ruimte bieden aan vier studio appartementen en een gemeenschappelijke keuken voor het hele hofje.

Onze jarenlange pleidooien hebben ervoor gezorgd dat de bestemming eind 2017 is veranderd naar ‘ouderhuisvesting’ (55plus) en volgens de gemeentelijke regeling een verdeling moet kennen in 40% sociale huur, 40% middensegment huur of koop en 20% vrije sectorhuur of marktconforme koop.

Ook de Vereniging wonen voor ouderen Nieuwmarkt/Groot Waterloo lobbyde voor de doelstelling 'ouderenhuisvesting' op deze lokatie. Met deze vereniging werken we samen om een beheercooperatie op te zetten zodra bekend is geworden dat het huidige B&W het besluit van het vorige college overneemt.

Links de Uilenburgersjoel, aan de straatkant de bestaande bebouwing, rechts de Onderwijzerswoning 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten